Слайшоу
English (United Kingdom)Bulgarian (Български)Čeština (Česká republika)Română (România)Turkish (Turkiye)Belgium (Dutch)
Please update your Flash Player to view content.
Начало Паневритмия 11.Евера Текст & Идея 11.1. Евера: текст и идея
Събота, 19 Февруари 2011г. 23:11ч.

11.1. Евера: текст и идея

Written by  Della
Rate this item
(2 votes)
 

 

Евера, Данчо Пандулчев

 

TEКСT

1.
Слънцето грей, гали с лъчи
цветенца и треви, и нас.
На ранина възторжено играем ний.
 
2.
Въздух благодат.
Птички хвъркат весело над нас.
Природата сияе цяла в красота.
Росна тревица блеснала в елмаз.
Цветята леят аромат.
(повтаря се от "птички")
3.
Слънцето грей, праща веселие
по цялата земя.
Целия мир събужда, вика със любов.
4.
Влива ни живот,
дава радост, мир и красота.
Залязва то, но вечно се явява пак.
Блести, изпраща жива светлина,
служител мил на благ Баща.  
(повтаря се от "дава")
 
 
Текстът има кратък вариант - първи и втори стих, и дълъг вариант - всичките 4 стиха. Има вариант на музиката, при който повторението на стихове 2 и 4 започва от началото им ("Въздух" и "Влива").

ИДЕЯ

Това е упражнение за съвършения човек, при който има баланс между ума (мислите, мъдростта), сърцето (чувствата, любовта), и действията (волята, истината). Проявяваме се в отношениe към себе си, другите, и природата. С езика на жеста, в простанството, това се изиграва в трите възможнни посоки на движение в кръга. Любовта и отношението към другите е посоката с лице към центъра на кръга; истината и отношението към себе си/своя път е посоката напред по движението по кръга; мъдростта и отношението към природата е посоката с гръб към центъра на кръга. Музиката също създава баланс, като дава равно по продължителност време за движенията във всяка от тези три посоки (1 такт). Балансът е особеност и на движенията, които се изпълняват с обръщане и на пръсти и въздействат на вестибуларния апарат и равновесието. 

“Тялото се обръща в ляво и в дясно, и всяко обръщане се последва с движение напред. Тук имаме действието на двата принципа: на любовта и мъдростта, на женския и мъжкия пронцип, които работят за повдигането на света. Обръщането към ляво, това е женския принцип, възприемане на любовта. Обръщането към дясно - това  е мъжкият принцип, възприемане на мъдростта. А пък движението напред, което последва всяко обръщане в ляво и дясно - това е движение към истината. Значи приложението на любовта и мъдростта в живота ни води към истината... Движението напред - това е подтикване на нашия растеж, на умствения и целия прогрес изобщо (Беинса Дуно, Паневритмия, С., 1938, с.79)

 

Евера, Gabriela JonczyЕвера (Нова Ева), Стефка Николова (дейности след ИП)

 

ЗАДАЧИ

1. Текст: Напишете със свои красиви думи изречение/ есе/ стихотворение за съвършения човек.

2. Рисуване: Нарисувайте илюстрация на упражнението. Нарисувайте съвършения човек. Нарисувайте три картини наречени Истина, Любов и Мъдрост (или действия, чуства и мисли): с образи, цветове или форми. 

3. Въпроси: Може ли човек да бъде съвършен? Ако Любовта, Мъдростта и Истината са три вълшебни феи, какво ще поискате от тях? Ако вашите мисли, чувства и действия са трите страни на триъгълник, как изглежда той; може ли да се каже, че  е равностранен? Защо любовта, мъдростта и истината се свързват с розовия, жълтия и синя цвят?

4. Преживяно: Разкажете за ситуации и преживявания, когато сте направили нещо, което има ефект едновременно за вас, другите и природата. Или за ситуации, когато едновременно сте мислили, чувствали и постъвали в пълен синхрон със себе си.

5. Въображение: Представете си докато изпълнявате упражнението, че пространството пред вас, когато сте с лице към центъра на кръга е розово, когато правите стъпка напред е синьо, а когато сте с гръб към центъра е жълто. 

6. Утвърждение: Напишете ваше позитивно твърдение за Евера. Например: Мога да мисля, чувствам и постъпвам добре.

7. Сентенции: Истината стои изправена и без да я поддържа обществото. Тя е сама си е подкрепа. (Махатма Ганди) Науката е организирано знание. Мъдростта е организиран живот (Емануел Кант) Любовта не се състои в това да се гледаме един друг, а да гледаме заедно в една и съща посока (Антоан дьо Сент Екзюпери) Намерете вашите любими мисли за любовта, мъдростта и истината.

 

Евера, Мариета Стойчева

 
 
Last modified on Сряда, 26 Октомври 2011г. 13:40ч.

Добави коментар


Защитен код
Обнови